Vores filmudvalg

Sammen med de dygtigste og mest erfarne branchefolk udvælger vi titlerne til Filmportens program. 

Min Sommer i Provence

Premiere: 14. juli - 2022

Baseret på Marcel Pagnols (1895-1974) barndomserindringer ”De søde hemmeligheder” og hans charmerende og populære historier er blandt andet filmatiseret i ”Kilden i Provence” og ”Manon og kilden”. Marseille, juli 1905. Den 10-årige storbydreng, Marcel Pagnol, har endnu barnesindets uskyld i behold. Han er lykkelig, for skolen er forbi den lange ferie ligger foran ham, som et endeløst spændende eventyr. Familiens charmerende sommerhus ligger i de bølgende, grønne bakker i Provence, der også er centrum for den senere forfatter, Marcel Pagnols, historier ”Min fars store dag” og ”Min mors slot”. Her tager Marcel som altid med sin bedste ven, den jævnaldrende lokale bondedreng, Lili, på eventyr i områdets åndeløst smukke natur. Men i år sker der noget uventet anderledes, nyt og...
Læs mere

Grandmother

Premiere: 4. august - 2022

Matthew J. Savilles drama "Grandmother"  har vidunderlige Oscarnominerede Charlotte Rampling i rollen som alkoholiseret, selvoptaget og - hvad familien angår - særdeles upopulær bedstemor, der flytter ind hos teenageren Sam og hans far i det landlige New Zealand. Da faderen tager på forretningsrejse bliver det den frustrerede og selvdestruktive Sams opgave at passe på sin ulidelige bedstemor. Trods generationskløften bliver Ruths og Sams tid sammen en mulighed for dem begge til at forstå sig selv på en ny måde og at favne det sværeste de hver især har at kæmpe med for at komme videre. Instruktør Matthew J. Saville har skabt en medrivende og morsom dramakomedie med Charlotte Rampling i rollen som den livskraftige bedstemor Ruth, mens den spillefilmsdebuterende George...
Læs mere

Balladen om den hvide ko.

Premiere: 1. september - 2022

Maryam Moghadam og Behtash Sanaeehas Guldbjørnen-nominerede  iranske "Balladen om den hvide ko" er et intimt og nærgående drama om magtesløshed og kvinders vilkår i under et styre, hvor halt basale rettigheder og retfærdighed er forbeholdt de få og fortrinsvis den mandlige del af befolkningen. Minas liv vendes på hovedet, da staten oplyser hende om, at hendes mand var uskyldig i den forbrydelse, han blev henrettet for året forinden. Med ringe opbakning starter hun en nyttesløs kamp imod et kynisk og mandsdomineret retssystem, men tingene vendes på hovedet da en fremmed banker på døren. En fremmed, der ønsker at indfri sin gæld til Minas afdøde mand.
Læs mere

Triangle of Sadness

Premiere: 22. september - 2022

I svenske Ruben Östlunds Guldpalmevinder ”Triangle of Sadness” kaster den svenske auteur sit karakteristisk satiriske blik på overlevelsen mellem en gruppe samfundsspidser, nyrige og modeller, der havner på en øde ø, da deres skib synker. Festen er slut. Nu begynder kampen. Med bid og vid kaster Östlund sit karakteristiske satiriske blik på det moderne uciviliserede menneskes urdrifter og svage moralske værdier, når samfundets papirtynde fundament og rammer smuldrer omkring os. Östlund slog for alvor igennem internationalt med ”The Square”, men varmede allerede op til ”Triangle of Sadness”’ særprægede og elegante vekslen mellem intim sårbarhed og grotesk samfundssatire med ”Force Majeure” og ”De ufrivillige”.
Læs mere

Holy Spider

Premiere: 13. oktober - 2022

En seriemorder, Edderkoppemorderen, myrder prostituerede i den hellige Iranske by Mashhad. Han har udråbt sin gerning til en kamp mod moralsk fordærv, hvilket store dele af befolkningen uhyggeligt nok synes at støtte op om. Den kvindelige journalist Rahimi forsøger at finde frem til morderen. En opgave det passive styre og inkompetente politi ikke magter. Dansk-iranske Ali Abbasis Guldpalmenominerede ”Holy Spider” nedbryder ukonventionelt grænserne mellem krimigyser, socialt drama og kritisk samfundsportræt. Her møder vi ondskabens mange ansigter i et samfund, hvor kvindeundertrykkende og fundamentalistisk kultur dominerer og nedarves gennem generationer. Og det gør ikke filmen mindre gruopvækkende, at værkets kernefortælling er baseret på den virkelige historie om krigsveteranen Saeed Hanaeid, som dræbte mindst 16 kvinder mellem 2000 og 2001.
Læs mere

Decision to Leave

Premiere: 25. december - 2022

Den søvnløse politiofficer Hae-joon klager over, at der er alt for langt mellem mordsagerne, men et mystisk dødsfald kan måske give ham arbejdsglæden tilbage: En klatrer er drattet ned fra en høj klippe, og offerets forføriske enke, Seo-rae, virker mistænkeligt cool omkring det hele. Snart har hun dog snoet Haejun om sin lillefinger… ’Decision to Leave’ er en frapperende romantisk thriller, hvor lidenskab og retfærdighed er omdrejningspunkterne. Park Chan-wook (Oldboy, Handmaiden mm.) vandt helt forudsigeligt prisen for bedste instruktion ved filmfestivalen i Cannes, hvor den vidunderligt uforudsigelige og overlegent stilfulde film havde verdenspremiere i maj.
Læs mere